Oprezno sa lekovima! Sve više falsifikata!

0
BOR, SRBIJA – Na konferenciji „Saradnja protiv falsifikovanih lekova“, koja je nedavno održana u Beogradu u organizaciji Evropske komisije i Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rečeno je da ovaj problem postaje sve ozbiljniji s obzirom na to da lažni medikamenti odnose ljudske živote. Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva, Saša Jaćović, istakao je da se uglavnom falsifikuju takozvani „lajf stajl lekovi“ – preparati za potenciju i za mršavljenje. Ipak, sve češće, pojavljuju se i falsifikati lekova za lečenje karcinoma i HIV infekcije. Ovakvi lekovi odnose više od 100 hiljada života širom sveta svake godine, kako toksičnim efektima, tako i izostankom dejstva.
Osim opasnosti po život, Jaćović je istakao i podatak da je zarada od falsifikovanih lekova mnogo veća od one koja se ostvari od krijumčarenja droge. On je naveo da se procenjuje da se godišnje od proizvodnje falsifikovanih lekova ostvari profit između 75 i 200 milijardi dolara, kao i da postoji tendencija da se u legalne tokove distribucije ubace i falsifikovani lekovi.
Zamenik direktora jedinice za medicinske proizvode u Evropskoj komisiji Fabio Datri je istakao da će u EU do kraja godine u potpunosti biti uređen promet lekova preko interneta, kako bi se razdvojio njegov legalni i ilegalni deo. Datri je naglasio da je do 96 odsto lekova koji se prodaju preko neregistrovanih sajtova lažno, a pacijenti koji tako nabavljaju medicinske proizvode to čine svesno ulazeći u nepotreban rizik po zdravlje.
Stručnjaci upozoravaju građane da lekove ne nabavljaju putem interneta, kao i da ih ne kupuju na buvljaku, već u legalnim lancima prodaje u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom.
U okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije postoji Nacionalna kontrolna laboratorija, gde na svaku sumnju da je u pitanju falsifikat, inspektori Ministarstva zdravlja donose uzorke. Ukoliko jeste falsifikat, Agencija obeveštava policiju i Ministarstvo zdravlja i objavljuje na sajtu.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2l4svk“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *