Opština Majdanpek finansirala sedam postupaka vantelesne oplodnje

MAJDANPEK – Od početka 2020. godine u majdanpečkom porodilištu rođeno je samo 47 beba, dok je u isto vreme u opštini Majdanpek umrlo 70 ljudi.

Izrazito negativna stopa prirodnog priraštaja u majdanpečkoj opštini, u kojoj se na hiljadu stanovnika godišnje rodi između šest i sedam beba, prisutna je već tri decenije. U cilju afirmacije mera populacione politike, 2018. godine doneta je i Odluka o ostvarivanju prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje.

Ovom odlukom obuhvaćene su žene do 45 godina, što je za tri više u odnosu na republičke propise u ovoj oblasti. U toku budžetske godine može se podneti jedan zahtev, po osnovu kojeg se odobrava 300 hiljada dinara na ime troškova postupka vantelesne oplodnje i neophodnih lekova, odnosno hormonske terapije u sklopu priprema za sam postupak“, naglašava Mirjana Jovanović, referent u Službi dečje zaštite u Opštini Majdanpek, dodajući da broj podnetih zahteva nije ograničen, što je, takođe, prednost u odnosu na republičke propise.

U protekle tri godine Opština Majdanpek je odobrila sedam zahteva za ostvarivanje prava na finansiranje troškova vantelesne oplodnje, od kojih jedan u ovoj godini, s obzirom na to da primena odluke nije prekidana ni tokom vanrednog stanja, odnosno epidemije korone.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *