Opštine u Borskom okrugu prihvataju rešavanje problema „Apoteke“ Bor

0

BOR- Opština Bor će uskoro, kao osnivač Apoteke Bor, potpisati  sa dobavljačima lekova ugovor o reprogramu duga od oko 460 miliona dinara, ali nema mogućnosti ni zakonski osnov  za isplatu zaostalih zarada za pet meseci i otpremnine ukoliko se utvrdi višak radnika.  Zbog toga je na sastanku predsednika četiri opštine, na čijoj  teritoriji posluje Apoteka Bor, dogovoreno da se u rešavanje problema uključe i ove lokalne samouprave.

„U roku od 15 dana bi trebalo da  se utvrdi koliko je objekata potrebno i ukoliko ima viška radnika da se iznađe mogućnost kako će se finansirati njihove otpremnine i zaostale plate. Inicijativa da se uključe svi predsednici opština  je prihvaćena„, rekao je predsednik Industrijskog sindikata „Apoteke“ Bor.

Na području Kladova posluje šest apoteka u kojima je zaposleno 12 radnika. U ovoj  lokalnoj samoupravi su spremni da preuzmu  deo obaveza, ali pod određenim uslovima.

„Naš uslov je da se poslovni prostor vrati opštini Kladovo, zadržimo radnike koji su nam potrebni i zatvorimo ostale apoteke po selima, jer nemamo interes. Ukoliko Republika  ima interes ona mora da finansira apoteke“, rekao je predsednik Opštine Kladovo Radisav Čučulanović.

Nakon zatvaranja dve, u četiri opštine borskog okruga posluje dvadeset apoteka. Zbog blokade žiro računa  u oktobru prošle godine, osim što ne primaju zarade, ne uplaćuje im se socijalno i zdravstveno osiguranje. Apoteke je napustilo tridesetak radnika od kojih najveći broj farmaceuta. Tako da je od stotinak preostalih- polovina administrativaca.

Opštine u Borskom okrugu prihvataju rešavanje problema „Apoteke“ Bor, 18. januar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *