Organizovana tribina o kvalitetu vazduha u Boru

0

BOR – U projektu „Politika i praksa u zaštiti vazduha“ koji realizuje Društvo mladih istraživača u Boru organizovana je tribina o kvalitetu vazduha u aglomeraciji Bor. Na tribini je predstavljena analiza stanja kvaliteta vazduha od 2011. do ove godine, a dat je i predlog mera za smanjenje zagađenja.

Analiza kvaliteta vazduha je urađena osnovu podataka sa automatskih mernih stanica koje su u državnoj mreži kontrole i na osnovu merenja koje je obavljao Institut za rudarstvo i metalurgiju po zahtevu lokalne samouprave. Obuhvaćen je, pre svega period od početka rada rekonstruisane Topionice i vreme kada je većinski vlasnik postao kineski Ziđin. Utvrđeno je da je sa povećanjem proizvodnje povećano i zagađenje vazduha. Kada je reč o merama za smanjenje zagađenja na nacionalnom i lokalnom nivou treba, pre svega promeniti plan kvaliteta vazduha za aglomeraciju Bor jer su se novi uslovi stekli, da se LEAP dopuni, kao i da se napravi plan kako postupati u akcidentnim situacijama koje su bile u prethodnom periodu“, naglasio je Viša Tasić, naučni savetnik Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Bilo je reči i o dokumentima javne politike o zaštiti vazduha grada Bora, o njihovoj primeni u praksi, kao i o saradnji subjekata lokalne zajednice u ovoj oblasti. Sve u okviru projekta „Politika i praksa u zaštiti vazduha“.

Predstavnici Društva mladih istraživača u Boru predlažu menadžmentu kompanije Ziđin da nastavi tradiciju organizovanja „Dana otvorenih vrata“ kao vid komunikacije i saradnje sa građanima kao što je to činio RTB. Na taj način, istaknuto je na tribini, pokazaće da su integrisani u lokalnu zajednicu i iskreno posvećeni zaštiti kvaliteta vazduha i životne sredine uopšte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *