“Osmi kilometar“ na Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji

0

SRBIJA – Srbiju će na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će se održati od 23. maja do 29. novembra, predstavljati projekat „Osmi kilometar”, koji se odnosi na grad Bor, grupe od osam autora, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja. Predstavnik za Bijenale arhitekture izabran je na konkursu koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije na temu „Kako ćemo živeti zajedno?” koja je I tema Bijenala.  Na konkurs je stiglo 39 radova.

U projektu “Osmi kilometar”, na primeru grada Bora kao rudarskog, postindustrijskog grada, otvaraju se brojne teme poput terena, rada i industrije, života zajednice, ekologije, depopulacija i promena strukture stanovništva.

“Uključivanje stranog kapitala i radne snage u proces ekspoatacije rudnika Bor poremetilo je decenijama naslojavanu socijalnu stratigrafiju i nametnulo razmišljanja o raskoraku, ali i sazvučju u koegzistenciji različitih grupacija i kultura, zatečene i novodošle, kao najeksplicitnijeg odgovora na pitanje koje je postavilo 17. venecijansko bijenale: ‘Kako ćemo živeti zajedno?’”, reči su žirija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *