Otkup stanova u Samačkom smeštaju u Boru

BOR – Otkup stanova u Samačkom smeštaju u Boru počeo je 2011. godine, međutim još nije moguć otkup svih soba, a ono što je tehnički izvodljivo veoma se sporo realizuje. Zbog tehničkih uslova i potrebne dokumentacije, moguće je otkupiti 107 soba u trećoj kuli, a do sada je realizovan otkup tek 62 stana. U toku je prikupljanje tehničke dokumentacije za prvu i drugu kulu, kako bi u narednom periodu bilo moguće rešavanje imovinsko pravnih odnosa u celom Samačkom smeštaju.

„Ono što je za sada bitno jeste da smo već uvećali procenat otkupa za one sobe u trećoj kuli koje je moguće otkupiti. Za prvu i drugu kulu trenutno spremamo tehničku dokumentaciju koja je neophodna kako bi se u nekom narednom periodu moglo ući u otkup. Tehnički uslovi nisu jednostavni, neophodno je zameniti kompletnu instalaciju, srediti krov i liftove“ – istakao je Aleksandar Milikić, direktor d.o.o. „Samački smeštaj“ Bor.

Uglavnom zbog finansijske situacije stanari se teško odlučuju na otkup soba, međutim u perspektivi to može biti višestruko korisno. Svaki stan bio bi celina za sebe, a stanari ne bi snosili zajedničke posledice zbog neizmirenih obaveza pojedinaca.

„Pre mesec dana održali smo sastanak sa stanarima treće kule i razgovarali smo o tome koliko je važno da se upuste u otkup soba. Zakon o stanovanju ih na to ne obavezuje, a mnoge muči i finansijska situacija. Ipak, mislim da će stanari ove kule uskoro masovno otkupljivati stanove jer je to zajednički interes, i njihov i naš, kao Samačkog smeštaja. Svima nam je u interesu da se reše imovinsko pravni odnosi. Mnogo ljudi imaju pravo na to i na nama je da svima omogućimo otkup“ – dodao je Milikić.      

U 474 sobe Samačkog smeštaja sada živi oko 800 prijavljenih stanara. Međutim, tu su i oni koji se ne nalaze na spisku prijavljenih, što svima uvećava troškove. Mnogi prijavljeni stanari sobe iznajmljuju, što ukoliko nisu otkupljene takođe nije dozvoljeno, pa se nadležni nadaju da će sankcijama ovaj problem uskoro rešiti.

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/9_RYcmBCNBM“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *