Otvoren Pozorišni muzej u Zaječaru

U okviru programa obeležavanja Dana pozorišta u Zaječaru, u zgradi nekadašnjeg Memorijala „Nikola Pašić“ svečano je otvoren Pozorišni muzej.  Cilj je da se na jednom mestu saberu sve uspomene iz bezmalo osam decenija postojanja zaječarskog teatra.

ZAJEČAR – Zaječar je jedini grad na istoku Srbije koji ima profesionalni teatar, koji je pre 76 godina, otvorio vrata publici izvođenjem premijere predstave „Žita cvetaju“ Jurija Mokrova. Od tada do danas, izvedeno je blizu 450 premijera predstava, a kroz zaječarsko pozorište prošli su brojni glumci, reditelji i drugi kulturni stvaraoci. Sve te decenije postojanja obeležile su mnogobrojne nagrade, festivali, gostovanja, što je pravo bogatstvo za Pozorišni muzej.

Pozorišni muzej otvorio je dr Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, koji je naglasio da Zaječar odavno zaslužuje da bude prestonica kulture Srbije. Autor prve postavke Pozorišnog muzeja zaječarskog teatra je Suzana Antić, kustos Narodnog muzeja u Zaječaru, sa svojim saradnicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.