Otvorena 28.Oktobarska izložba Uduženja „Vane Živadinović Bor“

BOR – Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, tradicionalno je domaćin 28. Oktobarske izložbe Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“. Otvaranje je počelo minutom ćutanja, u slavu i čast borskom umetniku Ratku Jankoviću, jednom od osnivača i predsednika Udruženja, koji je preminuo dan uoči otvaranja izložbe.

Tradicija duga 28 godina sigurno zaslužuje poštovanje, međutim, ova izložba se otvara u specifičnim emotivnim okolnostima. Juče je preminuo predsednik Udruženja, Ratko Janković. Mi večeras otvaramo izložbu, tako da ćemo ovu izložbu posvetiti njemu, koji je na čelu Udruženja bio punih 20 godina, a inače je jedan od osnivača“, rekla je Slađana Đurđekanović Mirić, zamenik predsednika Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“ u Boru.

Za učešće na izložbi javilo se 16 autora, a izložbenu postavku čine 32 rada koja karakteriše raznolikost tema i stilova izlagača.

Uglavnom je zastupljeno slikarstvo, u manjoj meri vajarstvo, a od nedavno sa novim članom udruženja, dobili smo i seriju grafika rađenu različitim tehnikama. Najčešći motivi koji se mogu videti na slikama su pejzaži, panorame, ljudska figura, portret, zoomorfni motivi, a prvi put i akt na jednoj od slika. Raznolikost i čini kvalitet samog udruženja, jer svaki autor na svoj način izražava lični senzibilitet“, kaže Slađana Đurđekanović Mirić.

28.Oktobarska izložba Udruženja likovnih umetnika „Vane Živadinović Bor“, biće otvorena do 6. novembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *