Otvorena izložba “Novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja”

BOR-Izložba “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” otvorena je  u Muzeju rudarstva I metalurgije u Boru, povodom Sretenja, slave eparhije Timočke I Dana državnosti Srbije. Izložba, autora monahinja Marije  Antić iz manastira Jasenovac, je nastala povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu. Na 25 radova ona je na savremen način predstavila duše jasenovačkih mučenika u činu vaskrsenja, a ne prolaznosti i smrti, rečeno je na otvaranju izložbe.

“Na radovima Marija nije prikazala samo duše postradalih, nego je u nekim radovima prikazala I konkretne činove- stradanje, postradala sela, i tela na kojima se vidi izraz lica koja nose mir, a  koji se prepoznaje možda u najpoznatijoj fresci Raspeće Hristovo u Studenici To je ono što karakteriše našu pravoslavnu umetnost”,rekao je episkop timočki Ilarion.

Jasenovac je mesto stradanja civila tokom drugog svetskog rata, a monahinja Marija Antić je želela da se taj dan i sećanje na te mučenike ne zaboravi.

Ovo je moderan način prikazivanja religije u smislu kompozicija. Nije to klasično prikazivanje Hristovog stradanja, raspeća, već uvodi te mučenike i nekadašnji živalj na tim prostorima u te religiozne kompozicije, ali I danas se sestre mole u manastiru za spas duša jasenovačkih, naglasila je Danijela Matović, viši kustos ju Muzeju rudarstva I metalurgije.

Izložba “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” otvorena je do desetog marta. Uoči praznika Sretenje u hramu Sveti Đorđe u Boru, u prisustvu episkopa Timočkog Ilariona, organizovano je i večernje bogosluženje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.