Otvorena izložba „Skrivena istorija – Privatni život znamenitih Timočana“

0

Privatan život znamenitih ličnosti, oduvek je bio intrigantan I zanimljiv za javnost. Vođena tom idejom, autorka izložbe “Skrivena istorija – Privatni život znamenitih Timočana”, Jelica Ilić, na zanimljiv način je publici otkrila neke, manje poznate podatke o Nikoli Pašiću, Đorđu Genčiću I Antoniju Antiću.

BOR – U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru otvorena je izložba „Skrivena istorija – Privatni život znamenitih Timočana“, autora Jelice Ilić, višeg kustosa Narodnog muzeja u Zaječaru. Koncipirana na zanimljiv način, izložbena postavka na 25 panoa i uz lične predmete, prikazuje privatan život najznamenitijih Zaječaraca – Nikole Pašića, Đorđa Genčića i Antonija Antića.

Nikola Pašić je bio intrigantan i svojim savremenicima. Njegov privatan život je zaokupljao pažnju celokupne javnosti najviše zbog njegovog sina Rade Pašića koji je važio za problematičnu osobu ali i njegovih ćerki, Dare i Pave koje su bile u senci brata. Inače, ovde imamo i njegova pisma Đurđini, njegovoj ženi, možemo da vidimo i njegova porodična stabla, kako pretke tako i potomke. Na drugoj strani imamo Đorđa Genčić, izuzetno zanimljivu ličnost. Njegov sestrić, Antonije Antić, učestvovao je u zaveri protiv kralja Aleksandra Obrenovića , oni su doveli kralja Petra Karađorđevića na vlast, a ovde možemo da saznamo nešto više o toj međusobnoj vezi, zaverenika i njegovog ujaka ministra i da vidimo njihove lične predmete“, kaže Jelica Ilić, autor izložbe.

Izložba je nastala pre desetak godina, kada je i prikazana publici u nekoliko gradova u Srbiji i inostaranstvu. U međuvremenu je, zahvaljujući poznanstvima autorke sa potomcima junaka izložbe, dopunjena novim materijalom – fotografijama, spisima i ličnim predmetima, pa je kao takva ponovo oživela pred borskom publikom koja će moći da je pogleda do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *