Otvorena izložba slika “Ziđin Art 2023”

Prigodnom svečanošću, u Hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru sinoć je otvorena izložba slika, čiji su autori učesnici kolonije „Ziđin art 2023“. Na teme o rudniku i oko rudnika, prethodnih dana slikalo je, tehnikom po izboru četrdesetak ljubitelja slikarstva iz Beograda, Niša, Zemuna, Čačka, Svrljiga, Negotina, Donjeg Milanovca, Majdanpeka, Kladova i Bora. Njihovi radovi pretočeni su u izložbu, a najbolja dela biće i nagrađena simbolično na Dan rudara, 6.avgusta.

BORSKO JEZERO – U Hotelu “Jezero” na Borskom jezeru otvorena je izložba slika nastalih u okviru likovne kolonije “Ziđin Art 2023”. Postavku čini 50 slika rađenih različitim tehnikama, na platnu i papiru. Preovlađuju motivi rudnika i rudarske delatnosti, kao i pejzaži Bora i Majdanpeka. Poverenje organizatorima je ukazalo četrdesetak učesnika iz mnogih srpskih gradova. Ova kolonija imala je nekoliko specifičnosti, pre svega veliki broj učesnika i zavidan nagradni fond.

Ova izložba je, između ostalog dala šansu mladima i onima koji nemaju iskustvo u rezidencijalnom stvaralaštvu da učestvuju u projektu gde se na jednom mestu živi i stvara, druži, koriste i upoznaju tuđa zanatska iskustva. To pokazuje da u Boru ima puno likovnih stvaralaca, više od očekivanog koji su zaljubljeni u umetnost“ napomenula je na otvaranju izložbe Slađana Đurđekanović Mirić istoričar umetnosti i učesnik kolonije.

Izložba je organizovana u projektu dve Ziđinove kompanije pokrenutog uoči Dana rudara Srbije sa namerom da se promovišu predeli Bora i Majdanpeka koji su jedinstveni po mnogo čemu.

Veoma smo zadovoljni što vas ima u ovolikom broju. To znači da smo uspeli i da je ovaj pilot projekat u potpunosti ispunio naša očekivanja. Namera nam je da manifestacija postane tradicionalna i potrudićemo se da u narednoj godini privučemo još veći broj umetnika“ istakao je u ime organizatora Ven Hongzi šef Kabineta generalnog direktora Srbija Ziđin Koper.

Odluka kineskih kompanija da najbolje radove, po izboru stručnog žirija, novačno nagradi, dala je poseban podsticaj i bila je dodatna motivacija učesnicima kolonije.

Radovi nastali tokom kolonije ostaće u vlasništvu kompanija, a oni će do 10. avgusta biti izloženi u Hotelu „Jezero“. Na Dan rudara Srbije, 6. avgusta, najuspešnijim autorima biće uručene novčane nagrade. Fond za nagrade iznosi 4.100 evra.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.