Otvorena likovna kolonija „Ziđin Art 2023“

U letnjikovcu preko puta hotela „Jezero“ na Borskom jezeru, danas je svečano otvorena likovna kolonija „Ziđin Art 2023“ koju, povodom Dana rudara, organizuju kompanije Ziđin Majning i Ziđin Koper. Do 21. jula, umetnici će slikati na zadate teme, radovi će biti izloženi u hotelu „Jezero“ od 1. do 10. avgusta, a autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade 6. avgusta.

BORSKO JEZERO – U susret Danu rudara Srbije, kompanije Ziđin Koper i Ziđin Majning organizuju od 17. do 21. jula likovnu koloniju „Ziđin Art 2023“. Četrdesetak slikara iz Beograda, Zemuna, Niša, Donjeg Milanovca, Svrljiga, Knjaževca, Kladova, Zaječara, Negotina, Bora i Majdanpeka u ovom periodu su gosti hotela „Jezero“ na Borskom jezeru.

Namera nam je da se kroz ovakve manifestacije popularišu predeli Bora i Majdanpeka, koji su jedinstveni po mnogo čemu. Umetnici će, narednih dana na sebi svojstven način ovekovečiti lepote ovog kraja i grada koji nije samo rudnik, već nešto više“ rekao je na otvaranju kolonije Ven Hongzu, šef Kabineta Srbija Ziđin Koper.

Umetnici će stvarati na otvorenom, tehnikom po izboru, a teme su razvoj rudarske industrije u Boru i Majdanpeku, uključujući pejzaže rudnika, rudarsku opremu, objekte i rudare, kao i pejzaži Bora i Majdanpeka, karakteristična arhitektura, motivi iz istorije i kulture, nacionalna obeležja, ekonomski razvoj i dostignuća Bora.

Radovi nastali tokom likovne kolonije ostaće u vlasništvu kompanija koje će od 1. do 10. avgusta u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru organizovati izložbu slika. Na Dan rudara Srbije, 6. avgusta, autorima nagrađenih radova biće uručene novčane nagrade. Fond za nagrade iznosi 4.100 evra, a biće dodeljena jedna prva, dve druge, tri treće i 10 podsticajnih nagrada. Prva nagrada vredi hiljadu evra, druga 600, treća 300, a podsticajna 100 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.