Otvorene ponude za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor

0

BOR – Dve kompanije ispunjavaju uslove za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, a to su kineska „Zijin“ i ruska „U gold“, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, nakon što je tenderska komisija otvorila ponude.

Njihov sadržaj ipak nije saopšten javnosti, a u ministarstvu rudarstva očekuju da bi, nakon evaluacije ponuda, ugovor mogao da bude potpisan u septembru i da bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme od početka 2019.

Komisija je izvršila uvid o ispunjenosti uslova tri pristigle ponude, a ponuda kanadske kompanije „Dajmond filds“ nije ispunila neophodne uslove, jer u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena banarskom garancijom, ni posle dodatnog roka za dopunu dokumentacije.

Tenderom nije definisan vlasnički udeo koji je na prodaju već će se država opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara.

Inače, na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor rok zainteresovanim kompanijama za davanje ponude istekao je 20. avgusta. Sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju, među njima su tri ruske kompanije, jedna kineska, jedna turska, makedoski rudnik i jedna domaća privrednika Milana Popović koji se godinama bavi bakrom, ali su samo tri predale zvanične ponude.

Ranije je rečeno da u uslove tendera minimalno spada da postoje garancije da će svi zaposleni zadržati posao, da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta.

Kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara, a preduslov za razmatranje ponuda bila je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *