Ove godine 28 dece lečeno u inostranstvu o trošku države

Kako je saopštio Budžetski fond Srbije za lečenje dece u inostranstvu, 28 mališana ove godine upućeno je na lečenje u druge zemlje, a odobreno je i slanje 58 uzoraka na analize u laboratorije u inostranstvu, kako bi se utvrdila dijagnoza.

Iz Budžetskog fonda odobrena su i sredstva za dolazak u Univerzitetsku dečju kliniku ortopeda iz Rusije, koji je lečio sedam bolesnika sa složenom ortopedskom patologijom, kao i još nekih stručnjaka. Predsednik lekarske komisije Budžetskog fonda Vladislav Vukomanović kaže da su na lečenje u inostranstvo najčešće slali decu koja imaju neurološke bolesti, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološke bolesti prevremeno rođene bebe sa oboljenjima očiju.

Za dalje lečenje dece u inostranstvu preostalo je dovoljno sredstava na računu: više od 120 miliona dinara, dok od donacija kompanija i pojedinaca na dinarskom računu ima više od 11 miliona dinara, a na deviznom blizu šest hiljada evra. U Fondu naglašavaju da je ekonomski najisplativije da u Srbiju dođu strani stručnjaci da leče mališane u našim klinikama i na taj način obučavaju i srpske lekare procedurama koje se kod nas ne rade. U Univerzitetsku dečju kliniku dolazio je ortoped uz Rusije koji je operisao decu sa teškim ortopedskim problemima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *