Ozimi i jari usevi na području borskog okruga u dobrom stanju

0

Poslednje naglo zahlađenje, uz padavine nije nanelo značajnu štetu usevima na području borskog okruga. Oni se nalaze u dobrom stanju. Pšenica već klasa, dok se setva kukuruza privodi kraju. Nisu zabeleženi ni veći napadi štetočina i bolesti, ali agronomi savetuju redovnu kontrolu useva.

BORSKI OKRUG – Na području borskog okruga pod ozimim usevima je oko 25 hiljada hektara. Najviše pod pšenicom i ječmom, a manje površine zauzimaju ovas, raž i uljana repica. Pšenica se na polovini oranica nalazi u fazi klasanja. To znači da je setva obavljena u optimalnom roku, napominju agronomi.

Prolećna setva kukuruza, od planiranih 20 hiljada hektara obavljena je na polovini oranica, dok je suncokret zasejan na 70 odsto površina od ukupno 7.500 hektara. Poslednjih godina sve više poljoprivrednika seje i detelinu koja zauzima oko 1.700 hektara novih, dok 2.500 čine višegodišnji usevi.

Ukoliko poseduju zalivne sisteme, agronomi savetuju ratare da se u zavisnosti od konfiguracije terena i količine padavine oni po potrebi koriste. Drugi ciklus đubrenja bi trebalo obaviti sa prvom narednom obradom zemljišta. Generalno, i ozimi i jari usevi na području borskog okruga su u dobrom stanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *