BOR – Vođen idejom da sebi i porodici stvori zdraviji ambijent, gde će u skladu sa prirodom živeti i proizvoditi, Zoran Stanimirović iz sela Osnić odlučio je da formira permakulturno selo. U saradnji sa drugim zainteresovanim meštanima budućeg sela, u Markovom potoku nadomak Osnića, a nedaleko od Bora, na 30 hektara formiraće selo prema principima permakulture, koja predstavlja održiv način života u skladu sa prirodom.
„Mi planiramo jedno permakulturno selo gde ćemo da udružimo snage, znanja i sredstva i jedni drugima pomognemo da zajedno stvorimo mogućnost života na parčetu zemlje gde ćemo imati zadovoljene sve životne potrebe. Našli smo imanje na starom putu Boljevac – Zaječar, tamo kupili 30 hektara zemlje i toliko domaćinstava planiramo za početak“ – rekao je za Televiziju Bor Zoran Stanimirović, osnivač permakulturnog sela Markov potok.
Permakultura na održiv način osigurava hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijelne potrebe, a ideja je da se uz minimalna ulaganja formiraju domaćinstva gde bi bile zadovoljene sve životne potrebe.
„Permakultura je skup metoda, tehnika i znanja o očuvanju prirode i prirodnih resursa pre svega vode, biomase, hranljivosti i plodnosti zemljišta. To je zapravo odnos, odnosno koegzistencija, čoveka i prirode. Ideja je da se uz minimalna ulaganja formiraju niskoenergtska domaćinstva gde bi bile zadovoljene sve životne potrebe“ – objasnio je Stanimirović.
Permakultura je svojevrsna slagalica u kojoj se vodi računa o celini i detaljima. Kada se kreira pejzaž, bašta i dvorište, po principima permakulture, razmatraju se ostali detalji i elementi uklapaju tako da  sistem od njih ima najviše koristi. Za buduće meštane sela i sve zainteresovane građane, 1.jula od 18 sati u Tehničkoj školi u Boru biće organizovana prezentacija permakulturnog sela i principa permakulture. 
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2vogfd“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *