Peta samostalna izložba slika Nenada Vasiljevića

BOR – U prisustvu velikog broja borskih umetnika i poštovalaca umetnosti, u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije otvorena je peta samostalna izložba slika borskog umetnika Nenada Vasiljevića. Na retrospektivnoj izložbi prikazana su 44 dela iz širokog opusa ovog slikara, koji je i posle četiri decenije umetničkog rada, ostao veran realizmu.

Prošla izložba je bila posvećena RTB-u i motivima iz rudnika. Ovog puta sam rešio da to budu detalji iz prirode i okoline našeg lepog Bora. Sama atmosfera to što me kolege i prijatelji podržavaju je moj motiv da radim i nadam se da će svako naći ponešto za sebe“, kaže Nenad Vasiljević – Neški, autor izložbe.

Nenad Vasiljević svoja ulja na platnu prvi put je samostalno izložio 1982., a poslednju izložbu „Boru i Boranima“ priredio je 2015. godine.Tokom višedecenijskog rada stekao je veliki broj poštovalaca u gradu bakra.

Nenad Vasiljević je očigledno omiljen među svojim sugrađanima, a i slikarski pravac koji on neguje se razlikuje dosta od onih pravaca kojim se bave ostali borski stvaraoci. Voli realizam, ograničava se na motive koji su ređi. Slika cveće, ptice, glave konja i uobičajeno beleži prirodne lepote našeg kraja“, istakla je Slađana Đurđekanović Mirić, muzejski savetnik u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru.

Osim brojnih kolega i prijatelja otvaranju izložbe prisustvovao je i Veljko Đurđević akademski slikar iz Beograda koji je Nenadu Vasiljeviću uručio zahvalnicu udruženja „Barti“ za promociju umetničkog stvaralaštva.

Ljudima je umetnost neophodna. I pre deset hiljada godina oni su osećali potrebu da dožive nešto lepo, nešto što je izvan našeg vremena i veka koji je u principu vrlo kratak. Ja vidim da je Bor vrlo živ kada je umetnost u pitanju i da veoma poštujete svoje umetnike“, rekao je Veljko Đurđević, akademski slikar iz Beograda.

Uživajući u lepoti prirode koja ga okružuje Nenad Vasiljević za četiri decenije rada uradio je više od petsto slika. Mnoge od njih krase zidove porodičnih kuća ne samo borana već i građana Srbije. Dve nove slike autor je na izložbi poklonio direktorki „Hotela Jezero“ Milici Milovanović, da upotpune zidove restorana „Jezerce“, na Borskom jezeru, koji su već opremljeni umetničkim delima ovog borskog slikara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *