Planovi Zavičajnog odeljenja borske biblioteke

BOR – Narodna biblioteka Bor u Boru, kako i ostale matične biblioteke u Srbiji, već dve godine uz podršku Ministarstva kulture vodi registar stare i retke bibliotečke građe, obilazeći područje Negotina, Majdanpeka i Bora. S obzirom na to da je reč o poslu važnom za nacionalnu kulturu, uz redovne aktivnosti bibliotekari Zavičajnog odeljenja ove godine planiraju da istraživanja budu intenzivnija.

Dragan Stojmenović
bibliotekar Zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor kaže: Vođenje registra podrazumeva upis u nacionalni registar Narodne biblioteke Srbije, a u staru i reku bibliotečku građu spadaju knjige, publikacije, rukopisi, mape i ostalo štampano i pre 1867 godineDosadašnja istraživanja potvrdila su da na području Matične biblioteke Bor ima izuzetnih primeraka stare i retke bibliotečke građe. Tako je samo iz negotinske školske biblioteke u registar uvedeno u blizu 30 primeraka štampanih pre 1860 godine“ – kaže Dragan Stojmenović i dodaje: Ta građa postoji i veoma je važno za nacionalnu kulturu da se sve to evidentira i vidi u kakvom je stanju, u kakvim uslovima se čuva, ona nema upotrebnu vrednost ali je za našu kulturu od izuzetne važnosti“.
 
Osim vođenja registra važnog za nacionalnu kulturu, Zavičajno odeljenje borske biblioteke nastaviće i druge aktivnosti poput prezentacije digitalizovane građe, naročito po selima opštine Bor, zatim u planu su i edukativni programi i predavanja, kao i izložbe koje afirmišu industrijsku baštinu i borske fotografe.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ezx48″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.