ZAJEČAR – Kroz projekat “Moj poslanik”, Timočki omladinski centar od ove godine prati rad narodnih poslanika iz zaječarskog i borskog okruga u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Cilj projekta je, prema rečima Dunje Marušić iz TOC-a, unapređenje komunikacije između građana i izabranih narodnih poslanika, kroz  jačanje uloge građana kao pojedinaca u procesu donošenja odluka.

Mi imamo u zaječarskom i borskom okrugu tri poslanika. Iz zaječarskog okruga to je Dragana Branković Minčić, iz borskog to su Adrijana Pupovac iz Bora i Mladen Bošković iz Negotina. Mi smo već sa njima stupili u kontakt i za sada se na sajtu nalaze samo njihove biografije i članstvo u odborničkim grupama, a pratićemo njihov rad ubuduće. Platforma je prethodnih godina davala i pozitivne i negativne ocene poslanicima, što je neke podstaklo da sarađuju, jer su videli da je bitno da ih građani pitaju i da sarađuju sa građanima.“

Moderni parlament, za koji se Proaktiv i njihovi partneri zalažu, je organizacija vlasti u kojoj su  građani direktno uključeni u donošenje odluka, a preko svojih poslanika odlučuju o svojim potrebama i  interesima od značaja za svakodnevni život.

Očekivani rezultat je baš to, uzajamna saradnja poslanika i da oni budu otvoreniji ka građanima, ali i da građani njih ne smatraju nečim što je u Beogradu i nečim što je nedostižno, nego svojim predstavnicima, kao i da mogu slobodno da komuniciraju sa njima i da im postavljaju pitanja koja se tiču njihove lokalne zajednice koju oni u suštini i predstavljaju u parlamentu. Naravno, nisu sva pitanja za poslanike, neka su i za lokalne odbornike“, zaključuje Dunja Marušić.

Zahvaljujući ovoj platformi, Bor je u prethodnom periodu na inicijativu građana dobio status grada, a do aprila 2022. godine, do kada će trajati nova faza projekta, u planu je da platforma “Moj poslanik” zaživi i u raškom, rasinskom i zaječarskom okrugu, kako bi problemi koje građani imaju, a na koje poslanici mogu da ukažu, postali vidljiviji i na kraju rešeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *