BOR – Činjenica da krpelja ima svuda, ne samo u travi već i u krošnjama drveća ne bi trebalo da pokvari boravak u prirodi. Treba biti obazriv, a nakon boravka u prirodi pažljivo pregledati odeću, naročito ako je reč o vunenoj ili pamučnoj garderobi, a zatim detaljno pregledati i telo. Ukoliko vas krpelj neprijatno iznenadi, najbolje je obratiti se lekaru ili ga pincetom pažljivo odstraniti.
 
Dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivne usluge u Domu zdravlja u Boru ističe:
„Krpelje nikako i nikako ne smemo uklanjati kidanjem, gnječenjem niti ih tretirati bilo kakvim preparatima osim po preporuci lekara. Mogu da se odstrane pažljivim uvrtanjem pincetom i to mesto onda dezinfikovati. Ukoliko su ostale rilice ni to ne bi trebalo da predstavlja problem, ali najbolje je u svakom slučaju obratiti se lekaru“.

Mesto uboda treba posmatrati mesec dana, a pojava crvenila, povišene temperature i bolova u mišićima može biti pokazatelj da je krpelj bio zaražen bakterijom koja izaziva lajmsku bolest. Ukoliko se tada otpočne terapija antibioticima, neće biti posledica. Već u drugom stadijumu procenat izlečenja nije sto postotan, a treći stadijum uzrokuje velike probleme.

Dr Javorka Stankulić naglašava:
„Treća faza donosi komplikacije, a bakterija koju krpelj prenosi utiče na ceo organizam, posebno su ugroženi srce, zglobovi i nervni sistem“.

Lekari naglašavaju da je aktivnost krpelja već izražena, ali srećom pomoć zbog ujeda u Borskom Domu zdravlja zatražio je neznatan broj pacijenata, a nisu potvrđene ni infekcije bakterijom koju prenosi. Ipak prilikom odlaska u prirodu dobro je koristiti i sredstva protiv ujeda insekata i nositi prikladnu odeću.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2otq73″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.