Počela berba kukuruza

BOR, BORSKI OKRUG-Na poljima borskog okruga berba kukuruza je završena na dvadesetak odsto zasejanih površina. Zbog velike vlage za sada ratari beru samo kukuruz u klipu.Tamo gde je primenjena puna agrotehnika pravilan izbor hibrida, adekvatna upotreba mineralnih i organskih đubriva i zaštita od korova, poljoprivrednici očekuju rekordne prinose .

Prinosi su  do osam tona po hektaru i bolji su nego lanjski.Ratari su zadovoljni, rekla je stručni saradnik u PSSS Negotin Vladica Stefanović.

Osim rekordnih prinosa, prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, ove godine i otkupna cena kukuruza na početku berbe je zadovoljavajuća.

„Na berzi od jutros otkupna cena kukuruza je 16 dinara za kilogram, što je po mojoj oceni dobro za ratare“, istakla je Vladica Stefanović.

Kao i prethodnih godina, međutim, veliki broj ratara kukuruz će ostaviti na čuvanje i čekati još bolju cenu , jer bi njima, s obzirom na uloženo, odgovarala 17 do 18 dinara. I dok je berba kukuruza na početku , žetva suncokreta na području borskog okruga je pri kraju. Na oko 8.000 hektara rod je od dve do skoro četiri tone i može da se poredi sa onima u Vojvodini.

Počela berba kukuruza, 10.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *