Počela berba višnje na Poljoprivrednom dobru Zaječar

BOR,ZAJEČAR- Berba višnje na plantaži Poljoprivrednog dobra  u Zaječaru traje već nekoliko dana. Sa plantaže Trnavačka kosa površine 130 hektara , očekuje  se prinos od oko deset tona po hektaru, što je na nivou višegodišnjeg proseka.

„Oko 115 hektara je u punom rodu, a petnaestak hektara su mladi zasadi tako da očekujemo ukupan rod od 1.500 tona

I dok je rod dobar, kvalitet je nešto lošiji.Višnje su ove godine zbog nepovoljnih vremenski gotovo tokm cele vegetacija sitnije.

Zbog takvih vremenskih prilika oko 40 odsto višnje u Srbiji je druga klasa. Što se tiče cene, kilogram druge klase košta od 35 do 40, a prve od 60 do 70 dinara“, rekao je Dragan Đorđević iz Agromarketa,koji je većinski vlasnik Poljoprivrednog dobra Zaječar.

Na plantaži višanja kod Trnavca od ove godine u berbu je uključen i kombajn, ali za sada najveću količinu i dalje oberu ručno. Svakodnevno iz okolnih mesta bude i do 700 berača.

„Dolazim svakodnevno i zadovoljan sam cenom rada.Više sam agažovan na utovar višnje“,kaže berač iz Bora.

„Cena branja  je 17 dinara za kilogram, a prosečan berač ubere 120 kilograma višnje dnevno“, dodao je Đorđević.

Uz desetak radnika, kombajn dnevno može da ubere višnje sa oko tri hektara. Na taj način cena koštanje berbe  je znatno manja, jer ova mašina zamenjuje i do 40 berača. Celokupan rod višnje sa plantaže Trnavačka kosa se odvozi u hladnjaču u Zaječaru gde se skladišti i prerađuje. Kompletnu proizvodnju plasiraju na inostrana tržišta.

.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *