Počela izgradnja nove toplane na drvnu sečku u Kladovu

KLADOVO – Prošlog meseca u Kladovu je započela je izgradnja toplane na drvnu sečku. U toku su pripremni radovi, a prema planu, toplana, zajedno sa novim toplovodom, od Toplane „Pemci 1“ do toplane „Centar“, trebalo bi da bude završena naredne godine.

Izgradnjom toplane na drvnu sečku, Kladovo će dobiti ekonomski povoljniji, enegetski efikasniji I ekološki prihvatljiviji sistem daljinskog grejanja, kaže Nevenka Boldorac, šef kabineta predsednika opštine Kladovo.

„Ukupna dogovorena vrednost radova, sa ugradnjom i montažom opreme je 498 miliona dinara, a ova toplana će pomoći Kladovu da na jedan ekonomski povoljniji način i energetski i ekološki prihvatljiviji dobiti bolje centralno grejanje. U početku će ovo biti dodatna alternativa, ali u perspektivi ovaj način grejanja će prerasti u glavno opredeljenje opštine Kladovo, ne samo javnih objekata, već i stambenih objekata fizičkih lica.“

Nevenka Boldorac dodaje da su u toku pripremni radovi, da počinju i ozbiljniji gradjevinski radovi, a uskoro se počinje i sa dopremanjem opreme, pre svega kotlova i akumulatora toplote, a u toku je i priprema dokumentacije za izgradnju toplovoda koji će ovu toplanu povezati sa druge dve toplane.

Ovo je jedan ozbiljan projekat koji finasira Vlada Republike Srbije preko svoje kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a investitor je opština Kladovo. Angažovano je više izvođača, a glavni je firma „Termomont“ i oni rade u konzorcijumu sa još desetak firmi. Važno je da kažem da je u toku izrada dokumentacije i za izgradnju toplovoda koja će povezati novu toplanu sa postojećom toplanom „Pemci“ koja se nalazi u ovom naselju i toplanom „Centar“ koja se nalazi u centru Kladova i na taj način snabdevati i postojeće dve toplane toplotnom enegijom, u početku kao alternativa, a kasnije i kao osnovni način grejanja Kladovljana.“ – kaže Nevenka.

Na ovaj način rešiće se problem grejanja u Kladovu i prema dinamici radova, kompletan posao trebalo bi da bude završen do sledeće godine, kada će nova toplana krenuti sa radom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *