Počela prolećna setva

BOR-Nakon poslednjih padavina na području borskog okruga stvoreni su idealni uslovi za prolećnu setvu. Ratari su već ušli u njive i zasejani su prvi hektari od planiranih blizu 30.000.

„Ipak je početak setve malo kasnio, ali nije bilo mogućnosti da se uđe u njive .Sada je stuacija zaista povoljna tako da je počela setva kukuruza i suncokreta“, kaže direktor PSSS u Negotinu Vladica Gavrilović

Prve zasejane površine u borskoj opštini su na Džanovom polju.Nenad Atanacković iz Brestovca ovog proleća planira, a zaseje 15 hektara suncokretom i deset  kukuruzom. Izuzetno je zadovoljan uslovima.

Kod nas u Boru početak ovogodišnje setve je u optimalnom roku. Posle dugotrajne zime zemlja je bila tvrda i „nabivena“ od kiša. U takvim uslovima nije bilo šanse da se seje. Poslednje kiše su nam omogućile da počnemo ovaj značajan posao u poljoprivredi, kaže Nenad Atanacković.

Cena setve je višegodišnji problem ratara nakon što su smanjene subvencije za biljnu proizvonju.

„Očekivali smo jeftiniju naftu kako su i najavili, ali od toga još uvek nema ništa. Sa četiri hiljade, koje nam je dala država, ne možemo ništa da uradimo“, dodao je Nenad.

Nenad Atanacković kaže da će ovog proleća sejati seme od najranijih do najkasnijih sorti, jer ovo podučje je poznato po izuzetno velikim sušama,posebno tokom letnjih meseci.

{Dailymotion}http://www.dailymotion.com/video/x6i6v22{/Dailymotion}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *