Počela realizacija projekta MUP-a „Matura 2018“

BOR – U cilju povećanja bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola za vreme maturskih proslava, u obrazovnim ustanovama na području Srbije realizuje se projekat „Matura 2018“.  Na području borske opštine prva predavanja policijski službenici održali su za đake Tehničke i Ekonomsko trgovinske škole, a u sredu će biti organizovana i za maturante Gimnazije „Bora Stanković“, kao i za učenike završnih razreda Mašinsko elektrotehničke škole.

Projekat “Matura 2018” je projekat koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Cilj  je da podignemo svest učenika završnih razreda srednjih škola o bezbednosti, odnosno da ih podsetimo na sve ono o čemu smo ih podučavali svih ovih godina, da ponovo ukažemo na štetne posledice, koje mogu da se dese usled organizovanja maturskih zabava i proslava, skrenemo pažnju mladim vozačima, ukažemo na štetnost i posledice vožnje pod dejstvom alkohola, nasilničkog ponašanja i podsetimo na događaje koji se najčešće dešavaju usled prekomerne upotrebe alkohola”, ističe školski policajac Bane Jovanović.

Projekat Matura realizovan je i prethodnih godina i dao je izuzetno dobre rezultate.

Ovom prilikom možemo da naglasimo da u poslednjih desetak godina nismo imali ozbiljnije događaje i pojave prilikom organizovanja maturskih proslava učenika  završnih razreda. Možda je i ovo način da ovim edukativnim predavanjima podignemo nivo svesti đaka i podsetimo na neželjene događaje koji mogu da se dese”, dodaje školski policajac Bane Jovanović.

Osim preventivnih aktivnosti, pripadnici borske policijske uprave će u dane završetka školske godine i održavanja maturskih proslava pojačano kontrolisati javni red i bezbednost saobraćaja u blizini školskih dvorišta, na ulicama, trgovima i u blizini objekata u kojima će biti organizovana maturska slavlja. U projektu Matura 2018, osim policije učestvuju i predstavnici lokalne samouprave, obrazovnih ustanova, školske uprave, centra za socijalni rad i dugih institucija.

{Dailymotion}https://www.dailymotion.com/video/x6ji6ym{/Dailymotion}

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *