Počelа rekonstrukcija i konzervacija tvrđave Fetislam

KLADOVO – Nakon izgradnje Vizitorskog centra u tvrđavi Fetislam,  realizovane u okviru projekta „Nasleđa na granici Dunava“ kroz prekogranični program sa Rumunijom, ukupne vrednosti sa učešćem opštine Кladovo od preko milion evra, i izgradnjom prve faze infrastrukture u tvrđavi Fetislam, ovih dana nastavljena je revitalizacija ovog srednjevekovnog lokaliteta.

U toku je rekonstrukcija i konzervacija Malog grada u okviru projekta „Tajne srednjovekovnih tvrđava Gvozdene kapije“ iz programa IPA prekogranične saradnje sa Rumunijom. Rekonstrukcijom Malog grada izvršiće se sanacija i konzervacija ovog najstarijeg dela tvrđave Fetislam iz 16.veka, čija je vrednost preko 420.000 evra, sa učešćem opštine Кladovo kao investitora.

Tvrđava Fetislam, jedan od najvažnijih turističkih potencijala opštine Kladovo je danas postala gradilište. Danas se rekonstruiše Mali grad u tvrđavi. Naše javno preduzeće održava sve zelene površine u tvrđavi, a očekujemo i velike radove već početkom septembra koje će finansirati GIZ. Reč je o glavnoj kapiji i bedemima, a naravno, u narednoj etapi biće rekonstruisana i pozornica“, istakao je Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo

Nikolić dodaje i da se uporedo radi na izgradnji infrastrukture u tvrđavi Fetislam koja podrazumeva izgradnju kanalizacione, vodovodne i elektro-mreže u tvrđavi Fetislam čime će se infrastrukturno pokriti svi planirani objekti za izgradnju i rekonstrukciju u okviru lokaliteta. Vrednost investicije je preko 23 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz republičkog budžeta od strane Ministarstva privrede i opštine Кladovo koja je i investitor radova, svesna da je Fetislam važna karika u razvoju kompletne privrede celog Kladova.

 „Kako čuvamo kulturne nasleđe, tako ćemo stvoriti i mnogo bolje uslove za razvoj turizma. Kad kažem razvoj turizma, mislim i na razvoj ugostiteljstva i male privrede, što nam je jako bitno za opštinu Kladovo“, kaže Nikolić.

Uskoro se očekuje i završetak tendera za izbor izvođača radova na rekonstrukciji, sanaciji, konzervaciji Varoš kapije sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ulazne kapije u Mali grad i letnje pozornice koji je finansiran kroz IPA projekat, a realizuje se preko GIZ-a. Procenjena vrednost investicije je preko 100 miliona dinara, a planirani početak radova je oktobar ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *