SRBIJA – Alergični na polen imaju sve ozbiljnije probleme zbog produženog cvetanja drveća i polenizacije, pa simptomi alergije umesto dve do tri, traju i do pet nedelja. Samim tim tegobe postaju izraženije, lečenje teže, a oni koji su alergični i na polen drugih biljaka i alergene, često imaju probleme tokom cele godine. Prema podacima lekara, svake godine je sve više pacijenata koji tokom proleća imaju tegobe usled alergija.  Novooboleli su obično mladi, deca, adolescenti i populacija do četrdesete godine.Čim se drveće zazeleni i procveta, počinju simptomi konjunktivitisa, sinusitisa, kašlja, kijanja, ali i ozbiljnijih alergijskih reakcija.
Da bi se neprijatni simptomi alergija što više ublažili, potrebno je primeniti osnovne mere zaštite, savetuju lekari. Najvažnije je izbegavati boravak u prirodi, na travnatim površinama u prepodnevnim časovima kada je koncentracija polena najveća.
Mnogi pacijenti sa simptomima alergije, lekarima se javljaju tek posle nekoliko godina, što je, prema rečima doktora greška, jer, nelečena alergija u velikom broju slučajeva prelazi u astmu, a tada je lečenje teže i komplikovanije. Alergijske simptome često i sami lekari ne prepoznaju i poistovećuju ih sa prehladom. Međutim, osim što alergiju ne prati povišena telesna temperatura, još jedna važna naznaka koja može da uputi i pacijenta i lekara na to da se radi o alergiji, jesu simptomi koji se javljaju svake godine u isto vreme.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2of3yr“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.