Počela „sezona“ slava

BOR – Najveći broj slava u srpskom narodu praznuje se u jesenje doba kada se proslavljaju i najčešće slave u Srba. Sveti Luka je obeležen 31. oktobra, danas se slavi Mitrovdan, zatim Sveti Kozma i Damjan, pa 21. novembra Aranđelovdan i 19. decembra Sveti Nikola. Slava okuplja celu porodicu i prijatelje, a u srpskom narodu ustaljen je običaj da se tada sprema bogata trpeza, pa osim osnovnih obeležja krsne slave – sveće, žita, vina i slavskog kolača, spremaju se i razne đakonije.

Shodno tome, ovih dana je povećana prodaja namirnica, a Borani, osim na zelenoj pijaci, sve češće kupuju i u super marketima. Ove radnje su odlično opremljene, a nude i pogodnosti pri plaćanju, odloženo čekovima i do 120 dana, popuste za redovne mušterije i penzionere, što je od pomoći svakom kućnom budžetu, kažu Borani u anketi Tv Bor.

Prema rečima trgovaca, najčešće se kupuje svinjsko meso, pečenje, mleveno meso ili gotov roštilj, riba i povrće za salate i predjela. Osim toga, prodaju se i gotove torte i kolači, što je u ovo „instant vreme“, praktičnije od pravljenja domaćih – brže, lakše i jeftinije, kažu domaćice.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *