BOR – Na području borskog okruga žetva strnih žita je završena na oko 70 odsto površina. Najviše je odmakla u kladovskoj i negotinskoj opštini gde je pri kraju u nizijskom delu, u borskoj i opštini Majdanpek je tek na početku.

Prinosi pšenice su odlični, u selima negotinske opštine su najbolji, iznose od pet i po do osam tona po hektaru. U borskoj opštini očekuje se manji rod“, rekao je Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu.

Osim odličnog prinosa i  kvalitet zrna je ove godine takođe dobar zahvaljujući pre svega pravovremenoj setvi.

Kod pšenice koja je primljena na silosima hektolitarska težina ne pada ispod 80 što je izuzetno dobro, jer je prošle godine bila 68. Zrno je izuzetno dobro naliveno. Ranija setva je doprinela da pšenica izbegne toplotne udare što se odrazilo na kvalitet“, dodao je Gavrilović.

Na području borskog okruga pšenicu otkupljuju zadruge- u Prahovu i Uljarica u Negotinu na sedam otkupnih mesta. Država je za robne rezerve ponudila otkup po 18 dinara za kilogram, a otkupljivači nude petnaestak dinara, što naravno nije dovoljno. Prema računici ratara,  postojeća cena ne može da pokrije ni ulaganja u proizvodnju.

Počela žetva u svim opštinama , 06. jul 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=kLci2LP8pw4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *