Počela žetva žita u borskom okrugu

0

Na području Negotina i Kladova počela je žetva žita, jedan od najvažnijih sezonskih poslova u zemljoradnji. Ratari su uglavnom zadovoljni prvim prinosom i kvalitetom zrna, što je mimo očekivanja, jer su sazrevanje hlebnog zrna pratile blaga zima i prolećna suša. U brdsko-planinskom delu borskog okruga očekuju da će kombajni u njive krenuti za koji dan.

BORSKI OKRUG – Žetva strnih žita u nizijskom delu borskog okruga je počela. Kao što se i očekivalo, prvi prinosi, pre svega ječma i pšenice, su na nivou višegodišnjeg proseka, oko pet i po tona po hektaru u zavisnosti od konfiguracije terena, sorte i primene agrotehničkih mera u predsetvenom periodu, kao i od poštovanja setvenih rokova. Kvalitet zrna je takođe dobar, a ratari koriste povoljne vremenske uslove da ubrzano skidaju letinu. Kombajniranje se, ove sezone naplaćuje kao i prethodne, u proseku od 10 do 12 hiljada dinara po hektaru požnjevenog. Kao i svake sezone, kalkuliše se sa definisanjem otkupne cene merkatilne pšenice dok se žetva na završi.

Na području borskog okruga pod pšenicom je oko 20 hiljada hektara, dok ostale strnine, poput ječma, raži i ovsa zauzimaju oko pet hiljada hektara. Kako se očekuje, žetva žita u brdskom-planinskom kraju ovog dela Srbije bi trebalo da počne u toku naredne sedmice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *