Počeo da radi biodisk u Banjskom polju

BOR – U blizini Banjskog polja počelo je da radi postrojenje za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda ovog borskog naselja. Njegov kapacitet je dovoljan za oko 3.000 žitelja koji u proseku troše dva do četiri litra u sekundi vode. Vrednost investicije je oko 19 miliona dinara, a sredstva je obezbedila Opština Bor.

Značaj biodiska je veliki, jer se prečišćavanjem dobije voda kvaliteta Brestovačke reke u koju se ulivaju, rekao je predsednik Opštine Bor Živorad Petrović.

Nakon zasejanih bakterija voda se prečišćava i ponovo se vraća na još jedno prečišćavanje. Nakon toga se ispušta u reku, rekao je v.d. direktor JKP Vododvod Zoran Marković.

Osim osnovnog značaja biodiska  za očuvanje životne sredine, veoma je bitno da su u realizaciju projeta ,osim glavnog, bila uključena i borska preduzeća.

Naše je opredeljenje da zapošljavamo i borske firme, što je veoma značajno za našu opštinu. Osim beogradskog Tehniksa u realizaciji projekta učestvovao je i Vodovod, istakao je predsednik Opštine Bor Živorad Petrović.

U planu je, kaže Živorad Petrović, da se slični biodiskovi sagrade u  naselju Matalurg, a na proleće i u Boru dva.

Biodisk je rak rana žitelja Metalurga tako ćemo ovu investiciju uskoro realizovati, a na proleće i u Boru dva, dodao je na kraju Petrović.

Postojeći biodiskovi  u Banjskom polju  stari su skoro tri decenije i u poslednje vreme radili su trećinom kapaciteta. Njihovo uklanjanje se planira u drugoj fazi.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3c36km“ allowfullscreen ]
Počeo da radi biodisk u Banjskom polju by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *