Početak rešavanja problema pasa lutalica

0
BOR – Borska lokalna samouprava je spremna da pomogne u rešavanju višedecenijskog problema velikog broja pasa i mačaka lutalica u Boru, počev od hvatanja pa do proširenja i preuređivanja prihvatilišta u skladu sa zakonom o zaštiti životinja, a na osnovu programa Uduženja iz dijaspore Animl Reskju Serbia, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika ovog udruženja i Opštine Bor.

„Lokalna samouprava je zainteresovana da reši problem pasa lutalica, na human način, ali smo zainteresovani i da zaštitimo naše sugrađane od ujeda. Zato smo spremi na saradnju sa svim udruženjima građana, Tu su su predstavnici i Zaječara čija će nam iskustva i te kako pomoći u rešavanju problema“
– rekao je predsednik opštine Bor Živorad Petrović.
 
Da bi se ubrzalo rešenje problema napuštenih pasa, predstavnici Udruženja iz dijaspore Animal Rescue Serbia će takođe posredstvom donacija i idejama pomoći sprovođenje mera koje će sačiniti novoformirana radna grupa.
„Ovaj problem može uspešno da se reši i u Boru. Potrebna je volja ljudi ali i lokalne samouprave. Gospodin Živorad Petrović je dao podršku, čak i finansijsku“ – rekla je Jasmina Hejg iz Udruženja Animal Rescue Serbia.
 
Jedan od gradova u kojima se ovaj problem uspešno rešava je Zaječar. Do sada je, kažu predstavnici Udruženja iz dijaspore, šezdesetak odsto programa mera zaštite životinja realizovano.
 
„Problem je u uzroku, a to je neodgovorno ponašanje vlasnika pasa. Došli smo na ovaj sastanak da svojim savetima predložimo načine i mehanizme kako će se sprečavati dalje povećanje broja. Početak rešavanja problema nije izgradnja azila„ – rekao je predsednik Udruženja Beta u Zaječara Miloš Đuričić.
 
Prvi rezultati sprovođenja programa mera zaštite napuštenih pasa i mačaka lutalica mogu se uočiti posle pola godine, vidljivi pomak nakon dve, a osetnija razlika tek posle tri do pet godina, istaknuto je na sastanku u Boru.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2fb2n3″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *