Počinje realizacija projekta „Pokrenimo našu decu“

0

SRBIJA, BOR – U 1206 osnovnih škola širom Srbije 1. marta počinje realizacija pilot faze projekta „Pokrenimo našu decu“. Cilj jeste da se mališani radi zdravlja fizički aktiviraju kroz petnaestominutne vežbe tokom dana. Podaci pokazuju da su deca slabo aktivna, zbog čega imaju različite zdravstvene probleme do sada neubičajene za taj uzrast. Projekat se odnosi na učenike od prvog do četvrtog razreda, a ideju je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta i kompanijom „Knjaz Miloš“, odnosno njenim brendom „Akva Viva“. 

 „Svi mi zaposleni u školama pozdravljamo realizaciju ovog projekta. Plan je da učenici od prvog do četvrtog razreda imaju intenzivnije fizičke aktivnosti tokom boravka u školi. Postoji nekoliko načina realizacije projekta i sam projekat podrazumeva različite aktivnosti u učionici, ali i van škole. Svaka osnovna škola odabrala je po jednog predstavnika među učiteljima koji je proteklog vikenda išao na seminar i sada ima obavezu da u što kraćem roku kolegama prenese stečeno znanje kroz brošure i primere“ – istakao je Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

 Projektom su predviđena tri modela vežbanja koja je moguće realizovati u učionici, fiskulturnoj sali ili školskom dvorištu. Učitelji su mališanima već pokazali vežbe, objasnili im kako će to funkcionisati u narednom periodu i očekuju dobre rezultate.

 „Istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazalo je da su deca neaktivna, da je čak 70 odsto đaka nedovoljno fizički aktivno, da je svaki četvrti učenik gojazan, a svako drugo ili treće dete ima problem sa razvojem kičme. Upravo zbog ovakve statistike pokrenut je projekat koji bi trebalo da stimuliše đake da se više posvete fizičkim aktivnostima. Važno je da svi organizujemo realizaciju aktivnosti predviđenih projektom, a vreme za realizaciju nije precizirano. Važno je da u toku dana svi to uradimo, može pre časova ili u bilo kojoj fazi časa. Najvažnije je da se oni pokrenu i na bilo koji način aktiviraju u školi“ – rekao je Milan Stojanović, učitelj OŠ „Branko Radičević“ u Boru.

Pilot faza projekta realizuje se od početka marta do kraja maja, kako bi se i učitelji i đaci uklopili i ustanovili dinamiku rada. U zavisnosti od rezultata, projekat bi od 1. septembra trebalo da bude deo redovne nastave, odnosno, petnaestominutne vežbe za učenike nižih razreda biće predviđene godišnjim planovima škola.

Počinje realizacija projekta „Pokrenimo našu decu“, 28. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *