Lepo vreme i boravak u prirodi, nose i potencijalni rizik od uboda insekata. Među brojnim insektima, od ranog proleća do septembra, iz trave i niskog rastinja „vrebaju“ i krpelji, čiji se ubod ne oseti, ali mogu da prenesu Lajmsku bolest,  ako su iz roda Iksodes. Infekcija najčešće zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu biti napadnuti i svi ostali organi i sistemi.

BOR – Krpelji su aktivni od aprila do septembra, a najčešće ih ima u travi i niskom rastinju. Iako ubod može da prođe bez ikakvih posledica, treba biti oprezan jer ova vrsta insekata prenosi Lajmsku bolest.

Da bi boravak bio samo uživanje, kad se vratimo iz prirode treba da dobro pregledamo telo, a garderobu koju smo nosili obavezno treba da operemo pre narednog oblačenja“, kaže dr Javorka Stankulić rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja u Boru.

Specifično za krpelje je da se za razliku od svih ostalih insekata, njihovo prisustvo na telu čoveka ne oseća, kao ni trenutak uboda.

On najpre dva sata provede tražeći meku, toplu i vlažnu kožu gde će da zabode svoje rilice. Mi to šetanje ne osećamo, takođe ni ubod, zato što on pre svega „pljune“ anestetik na odabrani deo kože i nakon toga zabada rilicu“, napominje dr Stankulić.

Ako prilikom inspekcije kože primetimo krpelja, veoma je važno da pravilno odreagujemo.

Treba prvo proceniti da li možemo sami da ga izvadimo, potrebno je uzeti pincetu, nikako ne utrljavanjem u kožu, kidanjem deo po deo i nikako ne treba premazivati nikakva sredstva preko krpelja. To je pogrešno i štetno, jer ga sva ta sredstva teraju da povrati, čime će direktno u krvotok da nam ubaci bakteriju, ukoliko je krpelj iz grupe iksodesa“, objašnjava dr Stankulić.

Ne treba paničiti ni ako je prilikom vađenja krpelja, deo rilice ostao u koži, jer tada ne postoji opasnost, kaže dr Stankulić, ali ako se primete reakcije poput crvenog koncentričnog kruga praćenog temperaturom 37,5 i oticanjem žlezda, obavezno se treba javiti epipdemiologu, odnosno lekaru opšte prakse ili pedidijatru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *