Počinje sezona pripreme ajvara
Tezge na zelenoj pijaci u Boru crvene se od paprike i paradajza. Izbor je veliki, kvalitet dobar, a za kilogram paprike treba izdvojiti od 80 do 100 dinara. Cene koje su trenutno aktuelne neće se značajnije menjati, kažu prodavci, pa ne treba odlagati kupovinu.
BOR – Sezona zimnice je počela, aktuelna je priprema ajvara i mlevenog paradajza, kažu prodavci na zelenoj pijaci čije su tezge odlično snabdevene najtraženijim povrćem. Cena paprike je od 80 do 100 dinara za kilogram, a za paradajz treba izvojiti od 40 do 60 dinara. Prodaja je uobičajenog intenziteta za početak sezone ostavljanja zimnice, ali se trgovci ipak nadaju da će u narednom periodu Borani više pazariti. Što se cena tiče, verovatno će ostati iste, niže neće biti sigurno, jer je i ove godine rod umanjen zbog loših vremenskih prilika, objašnjavaju prodavci.
Nekada se police u špajzu nisu mogle da zamisle bez ajvara. Poslednjih godina, delom zbog cene paprike, ali i zbog brzine i stila života, žene vrlo često preskoče ovu obavezu, pa ajvar kupuju tokom zime u prodavnicama. Kako kažu, brže je i lakše, a finansijski skoro isto. Iako su malobrojne, ima i domaćica koje ne odustaju od tradicije pa bez obzira na utrošeno vreme i trud, ajvar pripremaju u domaćoj radinosti.