Podrška razvoju preduzetništva i za kupovinu opreme

BOR – Za realizaciju programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte Ministarstvo privrede obezbedilo je pola milijarde dinara bespovratnih sredstava. Pravo da se prijave na ovaj javni poziv i podnesu zahtev za kredit kod Fonda, imaju preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge registrovani u Agenciji za privredne registre, koji dostave zvanične finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan neto gubitak. Ovim programom privrednici će ostvariti pravo na finansijsku podršku u visini od 20 odsto vrednosti investicije, dok se preostali iznos finansira iz kredita Fonda.

On je namenjen firmama koje već rade, najmanje dve godine i odnosi se na subvencionisanje aktivnosti tih preduzetnika do 20 posto, a sredstva su namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, adaptaciju objekata, za kupovinu nove ili polovne opreme, za nematerijalne stvari poput softvera, programa kao i za trajna obrtna sredstva do 20 odsto iznosa ukupne sume. Radi se već o postojećim firmama i program ima za cilj da podigne kapacitete i nivo poslovanja postojećih firmi na neku ozbiljniju priču”, kaže Boban Kostandinović, projekt menadžer RARIS-a. 

Iznos bespovratnih sredstava po ovom programu ne može biti manji od  75 hiljada dinara za preduzetnike, 250 hiljada dinara za pravna lica, niti veći od 12 ipo miliona dinara za sve privredne subjekte. Rok otplate za pravna lica je do deset, a za preduzetnike do osam godina sa grejs periodom do godinu dana.

Drugi program koji je namenjen starijim firmama je preko komercijalnih banaka i lizing kuća gde je subvencionisana nabavka opreme. Cifre su ozbiljne. Prijavilo se 6-7 banaka i lizing kuća preko kojih preduzetnici apliciraju, odnosno podnose zahteve za subvencionisanu nabavku opreme. Tu je odnos: 5 odsto učešće, 25 posto subvencija i 70 odsto je kredit kod banaka. Za sve one koji žele da koriste sredstva iz ovog programa savet je da obiđu sve banke i vide koja banka nudi najbolje uslove”, dodaje Boban Kostandinović, projekt menadžer RARIS-a. 

Bliže informacije o oba programa zainteresovani mogu dobiti na sajtu ministarstva privrede, odnosno u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *