Podrška razvoju romske dece u ranom uzrastu

BOR – Projekat ,,Pristup razvoju romske dece u ranom uzrastu uz poboljšanje socijalne uključenosti i borbu protiv diskriminacije”, realizovao je Grad Bor u saradnji sa Romskom inicijativom mladih „Gypsy soul“ i OŠ ,,Vuk Кaradžić“. Osnovni cilj bio je poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja romske populacije. Afirmisani su poštovanje ljudskih i manjinskih prava, borba protiv diskriminacije i potpuna društvena uključenost Roma u sistem obrazovanja, posebno dece, rečeno je, između ostalog na završnog konferenciji ovog projekta na kojoj su predstavljeni rezultati.

Organizovane su tri javne debate o sprečavanju dece da napuštaju školu. Promovisana su 4 pravilnika o nediskriminaciji među decom uz učešće dece, pedagoga i stručnih saradnika. Projektom je nabavljena i oprema za OŠ „Vuk Karadžić“ : lap top računari, projektor, interaktivna tabla, kao i električno digitalno zvono. Određenom broju učenika obezbeđeni su i udžbenici i školski pribor“ rekao je Srećko Zdravković, menadžer projekta.

Obeleženi su i važni datumi za Romsku zajednicu, 10 događaja. Značajno je bilo organizovanje radionica sa roditeljima dece Romske nacionalnosti od prvog do četvrtog razreda na temu diskriminacije. Takođe, za romsku decu u nižim razredima osnovne škole organizovano je po 30 časova iz srpskog jezika i iz matematike za 10 meseci, a sa roditeljima i decom predškolskog uzrasta organizovane su 84 radionice, a bilo je obuhvaćeno 40 mališana, naglasio je Saša Кamenović iz Romske inicijative mladih „Gypsy soul“.

Ukupna vrednost projekta ,,Pristup razvoju romske dece u ranom uzrastu uz poboljšanje socijalne uključenosti i borbu protiv diskriminacije” je 66.000 evra, a aktivnosti su realizovane godinu i po dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *