Podsticaji za investicije u primarnu poljoprivrdnu proizvodnju

SRBIJA – Vlada republike Srbije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobrava i ove godine podsticaje za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Svi oni koji su zainteresovani za ovu vrstu subvencija mogu do 15. oktobra podneti zahteve Upravi za agrarna plaćanja u Beogradu.

Ovim pravilnikom je propisano da poljoprivrednici mogu konkurisati za kupovinu opreme i mašina u oblasti, stočarstva, proizvodnje biljnih kultura, uzgoja konzumne ribe i proizvodnji meda. Podsticaji obuhvataju i podršku programima koji se odnose na investicije za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta u primarnoj stočarskoj i proizvodnji biljnih kultura. Država će subvencionisati 40 odsto vrednosti kupljene opreme, minimalan račun je 50. 000 dinara, a maksimalan iznos koji može da se utroši za određenu opremu i mehanizaciju je dva miliona dinara. Pravo na podsticaje imaju fizička i pravna lica, ali i određene srednje škole.

Kako su nam rekli stručnjaci u Poljoprivredno savetodavnoj službi u Negotinu, na području Borskog okruga postoji veliko interesovanje za ove podsticaje, najviše za kupovinu sistema za navodnjavanje i opreme za plasteničku proizvodnju. Da bi mogli da konkurišu za subvencije od dokumentacije su im neophodne potvrde o izmirenju poreza, o aktivnom statusu gazdinstva, fiskalni račun ili potvrda iz banke o prenosu sredstava, a stručnjaci negotinske poljoprivredne službe su spremni da poljoprivrednicima pruže stručnu pomoć prilikom popunjavanja svih ovih obrazaca.

[iframe frameborder=“0″ width=“0″ height=“0″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x37z25t“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *