Podsticaji za stočarstvo u opštini Majdanpek

MAJDANPEK – I pored značajnih podsticaja namenjenih razvoju stočarstva ova grana poljoprivrede u mnogim krajevima Srbije polako zamire. Slična situacija je i u opštini Majdanpek, koja proteklih godina izdvaja znatna sredstva za obnovu stočnog fonda, tim pre, što je ovo kraj koji  ima prirodne preduslove za gajenje  ovaca i goveda.

Za razliku od ovčarstva za bavljenje govedarstvom sve je manje interesovanja na području opštine Majdanpek, posebno kod mladih ljudi, koji  se u poslednje vreme sve češće opredeljuju za rad u rudniku, umesto ostanka na selu“, kaže Biljana Danilović, direktor Osnovne odgajivačke organizacije „Agrar Poreč“, koja se se bavi i matičnom evidencijom stočnog fonda u opštini Majdanpek.

Ove godine lokalna samouprava je Osnovnoj odgajivačkoj organizaciji  „Agrar- Poreč“, na ime sprovodjenja odgajivačkih programa radi ostvarivanja odgajivačkih ciljeva u stočarstvu izdvojila 400 hiljada dinara, dok se za podsticajnu meru nabavke steonih junica ove i prošle godine prijavilo svega  četrdesetak registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *