„Podsticanje demokratske kulture u školama“

BOR – Borska Tehnička škola jedna je od 20 obrazovnih ustanova u Srbiji, a jedina iz regiona, učesnica u projektu Podsticanje demokratske kulture u školama. S obzirom na to da je Bor multinacionalna sredina i da Tehničku školu pohađaju đaci različitih nacionalnosti, a u cilju podsticanja demokratije, poštovanja različitosti kultura, uverenja i mišljenja, nastava i vannastavne aktivnosti oplemenjene su brojnim radionicama o toleranciji i komunikaciji.

U ovom projektu se demokratija dosta široko shvata, ne samo kao smanjenje predrasuda i diskriminacija, širenje tolerancije nego će se razvijati i empatija kod učenika, sposobnost rešavanja problema, pa smo mi već imali jednu mini obuku učenika o komunikacionim sposobnostima, i iako smo mi srednja stručna škola bilo je dosta interesovanja i đaci su stekli neke veštine kako da uspešno rešavaju sukobe nenasilnim putem. S druge strane kroz proslave i druge aktivnosti radićemo na tome da se đaci što bolje upoznaju, da upoznaju običaje, načine pripremanja ishrane drugih porodica recimo jer se cela ideja zasniva na psihološkoj zakonitosti da što se više poznajemo to se bolje razumemo, razumemo tuđe namere, ciljeve, na taj način se povećava tolerancija prema različitim ljudima i ljudima drugih nacionalnosti, a smanjuju diskriminacija i predrasude“ kaže Nataša Džaković, pedagog u Tehničkoj školi u Boru.

Posebnim programima u okviru projekta obeleženi su mnogi značajni datumi i sprovedene brojne aktivnosti i obuke.

Neke od aktivnosti koje smo realizovali u ovom projektu su: učešće u manifestaciji Ulica dečijeg osmeha, obeležavanje školske slave Sveti Sava, međunarodnog broja Pi, razna predavanja i radionice, edukacija vršnjačkjog tima, imali smo posetu škole iz Rumunija u okviru koje su učenici i nastavnici mogli da razmenili iskustva. Imali smo i dve obuke u okviru kojih su obrađene teme o pravima dece, rodnoj ravnopravnosti, veštinama za rešavanje sukoba i saradnji“ ističe Dragana Ćosić, nastavnik građanskog vaspitanja u Tehničkoj školi u Boru.

U Tehničkoj školi u planu je da u oktobru, aktivnostima koje promovišu demokratiju, prikazuju običaje i kulturu različitih naroda, bude obeležen i Dan demokratske kulture. Realizacija projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“ počela je u decembru prošle godine i trajaće do juna naredne godine. Finansiraju ga Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi se u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i Tehnološkog razvoja.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *