Pojačana kontrola saobraćaja u zoni škola

BOR – Povodom početka školske godine, i ovog septembra pripadnici Saobraćajne policije PU Bor u svim zonama škola pojačano kontrolišu poštovanje propisa. Na raskrsnicama, pešačkim prelazima i na drugim mestima koje učenici najčešće koriste na putu do škole, saobraćajci  preduzimaju sve zakonom propisane mere kako bi deca bila bezbedna.

Pojačano kontrolišu brzinu kretanja vozila i kažnjavaju prekoračenja. Nepropuštanje pešaka na pešačkim prelazima, nekorišćenje sigurnosne kacige i pojasa, kao i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, nepoštovanje saobraćajne signalizacije i nepropisno parkiranje vozila se, takođe sankcionišu. Prisustvo saobraćajne policije pojačano je sat vremena pre početka i nakon nastave, kao i za vreme školskih odmora u obe smene.

U Izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja od 2016. do 2020. god. se navodi da je u Boru lakše i teže povređeno 27 lica mlađih od 14 godina, dok smrtno stradalih nije bilo. Navedeno je da su deca najviše stradala u svojstvu pešaka, a zatim i kao putnici u vozilu. U protekloj školskoj godini u zoni škola nije bilo saobraćajnih nezgoda, tako da nadležni u PU u Boru naglašavaju da je bezbednost dece u saobraćaju na području grada zadovoljavajuća, ali apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu odgovornih i da poštuju saobraćajne propise i pravila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *