Pojavio se falsifikat od 500 evra

SRBIJA – Narodna banka Srbije obavestila je građane, menjačnice, banke i policiju da se u prometu pojavio opasan falsifikat novčanice od 500 evra. Ovaj tip falsifikata, veoma sličan originalu, nedavno se prvi put pojavio u Srbiji i dosad su otkrivene dve novčanice, jednu je oduzela policija u Novom Sadu, a drugu u Sremskoj Mitrovici.

Najpouzdaniji način provere novčanica jeste na kvalitetnim uređajima za otkrivanje falsifikata, međutim građani to ne mogu lako otkriti. Falsifikat se sastoji iz dva tanja sloja papira koji su presovani, čime je dobijena debljina približna originalu, dok se vizuelno prema opštem izgledu štampanih detalja lažnjak teško otkriva.

Vodeni žig i barkod su vešto imitirani štampanjem belom bojom sa unutrašnje strane papira na kome je štampano naličje falsifikata, zbog čega se pod UV svetlom ne uočavaju. Nominalna oznaka ispod vodenog žiga ima jaču nijansu bele te se po intenzitetu razlikuje i uočljivija je u odnosu na vodeni žig, što je karakteristika i originala. Kinegram je imitiran nanošenjem svetlosive folije sa uspešnim otiskom detalja karakterističnih za original.

Duboka štampa, koja se kod originala može osetiti dodirom, kod falsifikata nedostaje, dok je zaštitna nit na falsifikatu prenaglašena sa obe strane novčanice. Na kinegramu nema jasnih duginih boja kao na originalu, na pravougaoniku levo od uvećane nominalne oznake na licu novčanice nedostaje gornja horizontalna linija, a slovne i numeričke oznake u serijskom broju nemaju jasne konture. 

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/2bO7gSrS5AU“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *