Polazak u školu udar na kućni budžet

0

SRBIJA, BOR – Kraj letnjeg raspusta vreme je kada roditelji širom Srbije svode račune, sabiraju i traže način da školarce u potpunosti pripreme za novu školsku godinu. Prva i verovatno najvažnija, ali i naskuplja, stavka na spisku za kupovinu jesu udžbenici. Zbog najmanjeg broja predmeta najjeftinije prolaze roditelji đaka prvaka, koji za knjige moraju da izdvoje oko sedam hiljada, dok su udžbenici za više razredo i dvostruko skuplji. Za radne sveske i vežbanke, koje su deo kompleta, treba izdvojiti od četiri do skoro šest hiljada dinara. Osim toga, sastavni deo svakog kompleta su i razni dodatni materijali: atlasi, CD-ovi i druga didaktička pomagala, koja najčešće nisu obavezna pa se ponekad mogu izbeći. Kada se sve sabere, samo za udžbenike i propratni materijal roditelj treba iz kućnog budžeta da izdvoji i do dvadeset hiljada dinara.

Ipak, iako je račun veliki, predstavlja tek početak priprema školarca. Nakon udžbenika neophodna je kupovina školskog pribora. U borskim knjižarama prema rečima trgovaca za sada nema gužve, a roditelji koji su već spremili đake za novu školsku godinu uglavnom su pribor plaćali čekovima ili putem administrativnih zabrana. Rančevi koštaju od hiljadu do sedam hiljada dinara, puna pernica oko hiljadu pa na više, mala sveska oko 15, dok je za veliku neophodno izdvojiti najmanje 50 dinara. Pribor potreban za časove likovnog uz blok košta 600 dinara i više.

Značajan izdatak predstavljaju obuća i garderoba, za koje je iz kućnog budžeta neophodno izdvojiti još najmanje desetak hiljada dinara.

Kada se na kraju spiska potrebnih stvari podvuče crta, polazak u školu roditelje najmanje košta oko tridesetak hiljada dinara, a ta suma može biti i trostruko veća za one koji žele skuplje stvari za svoje školarce.

Po polasku u školu slede i drugi izdaci, đačko osiguranje, časopisi ili eventualno ekskurzije.

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/LRGlbG1YM4M“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *