Polovina budućih srednjškolaca obrazovanje nastavlja van Majdapeka

MAJDANPEK – Iz godine u godinu primetno je sve manje interesovanje majdanpečkih osmaka za srednjoškolsko obrazovanje u svom gradu.

Iako je planom upisa za prvi razred školske 2022./23. godine bilo planirano 150 mesta u majdanpečkoj Tehničkoj školi i Gimnaziji, popunjena je tek polovina. Zbog slabog interesovanja naredne školske godine neće biti odeljenja trećeg stepena mašinske struke u Tehničkoj školi, kao ni odeljenja prvog razreda opšteg smera u Gimnaziji “Mile Arsenijević Bandera”.

,,Delom je razumljiv manjak interesovanja za treći stepen obrazovanja, s obzirom da oni koji se u međuvremenu odluče da ipak nastave školovanje imaju mnogo više problema, u odnosu na učenike koji redovno pohađaju četvorogodišnju srednju školu. S druge strane , čini se da je bio pun pogodak uvođenje novog profila mašinske struke četvrtog stepena. U pitanju je zanimanje rukovalac, odnosno programer na CNC mašinama, za kojim  u kompaniji Ziđin postoji interesovanje”, kaže Dragoslav Janković, direktor Tehničke škole Majdanpek.

U ovoj školi, tačnije u Donjem Milanovcu, od 1. sptembra školovaće se i đaci koji sebe vide u turizmu. U pitanju je novi smer za turističkog tehničara, koji je prema odluci Ministarstva prosvete, uveden umesto  carinskog tehničara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.