Ponovo nestabilno vreme

BOR – Posle nekoliko sunčanih dana, na teritoriji čitave zemlje, ponovo je nastupilo nestabilno vreme. Tako je prema merenjima sa meteorološke stanice na Crnom Vrhu, na tom području od sinoć palo 19, 3 litara kiše po metru kvadratnom. Na teritoriji Opštine Negotin palo je 13 litara, a na području borske opštine 27 litara kiše po metru kvadratnom. Oblačno vreme sa kišom, lokalno i pljuskovi sa grmljavinom, gradom i olujnim vetrom, prema najavama meteorologa, mogu se očekivati i narednih dana, sve do nedelje kada prognostičari najavljuju stabilizaciju vremena, sunce i porast dnevne temperature. Prema dugoročnoj prognozi meteorologa količina padavina za maj u odnosu na višegodišnja merenja trebalo je da bude prosečna, bez odstupanja, ali su majske kiše ipak povećele ovogodišnji prosek.

Osim što otežava kretanje pešaka, kiša i nestabilno vreme ne pogoduju ni zdravlju ljudi. Pojačane tegobe ovih dana imaju hronični bolesnici i osetljive osobe, astmatičari i cerebrovaskularni bolesnici. Javljaju se i meteoropatske reakcije u vidu problema sa snom i glavoboljom.

Za razliku od ljudi, biljkama ovaj kišni period odgovara. Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, majske kiše pogoduju svim poljoprivrednim kulturama, a naročito pšenici koja je u fazi nalivanja zrna.

Narednih dana, osim kiše u najavi je i blagi pad temperature koja će se kretati u intervalu od 11 do 18 stepeni. Prema procenama Republičkog hidrometeorološkog zavoda i jugoistočna Srbija se nalazi u zoni narandžastog meteoalarma koji podrazumeva opasne vremenske pojave intenziteta koji može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasan po ljude i životinje. Zato je neophodna obazrivost, naročito u saobraćaju i redovno informisanje o detaljima vremenskih uslova koje daju nadležne državne službe.

Ponovo nestabilno vreme, 24. maj 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *