Potencijal za razvoj ženskog preduzetništva

ISTOČNA SRBIJA – Okosnicu privrede Zaječarskog  i Borskog  okruga čini 7119 privrednih društava, podaci su Regionalne privredne komore Zaječar, od kojih su blizu 23 odsto velika preduzeća, a 77 odsto mali pravni subjekti. Iako su na čelu većine preduzetničkih radnji muškarci, sve više je i onih kojima rukovode žene.

„Na području Timočke krajine postoji oko 7000 privrednih društava i preduzetnika, a prema istraživanju Regionalne privredne komore Zaječar, oko 17 odsto čine preduzeća u vlasništvu žena, tzv. ženska preduzeća“, kaže Dijana Dijanović, sekretar Udruženja regionalne privredne komore Zaječar.

Noseće grane privrеde regiona istočne Srbije su rudarstvo i metalurgija, еnеrgеtikа, pоlјоprivrеdа, šumаrstvо i turizаm.  Sa mogućnostima za razvoj privrede Timočke krajine i samim tržištem usklađena je i delatnost velikih privrednih društava koja posluju na ovom području. Mala preduzeća i preduzetnici sa druge strane retko se odlučuju za pomenute i sektor proizvodnje i zbog manjih troškova najčešće biraju uslužnu delatnost. Sektor usluga najinteresantniji je i ženama u privatnom biznisu.

„Preduzetnice u najvećem procentu osnivaju manja preduzeća koja imaju do petoro zaposlenih i koja pripadaju sektoru usluga. To su trgovine, radnje za lične usluge, prerađivačku industriju. Većina preduzetnica najčešće otvara kozmetički ili frizerski salon“, ističe Dijana Dijanović.

Prema podacima Regionalne privredne komore Zaječar, za otpočinjanje sopstvenog posla najčešće se odlučuju žene starosne dobi između 29 i 39 godina. Razlozi koji ih motivišu da razviju sopstveni biznis su pre svega ekonomski. Osim prilike za veću zaradu, motiv je i veća fleksibilnost i kontrola vremena i samostalnost u odlučivanju o sopstvenom životu i karijeri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *