Potpisivanjem protokola do sprečavanja nasilja nad decom

BOR- U Boru je potpisan lokalni Međusektorski protokol o saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Cilj je da zajedničkim i usklađenim delovanjem institucija i lokalne zajednice spreči nasilje nad decom. Tom prilikom je istaknuto, da Opština Bor, potpisivanjem protokola,  preuzima  zajedno sa svim potpisnicima veliku odgovornost .

Od danas na jedan drugi način počinjemo da brinemo upravo o mladim ljudima, deci, učenicima koji su bili u jednom trenutku marginalizovani, sada  mi ovim protokolom definišemo brigu o njima“,rekao je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Svako dete ima pravo na zaštitu od nasilja bilo da se ono dešava u porodici, školi ,okruženju, na internetu,a  obaveza društva je da obezbedi njegovu sigurnost. Glavna institucija za rešavanje problema nasilja u porodici je Centar za socijalni rad.

Ni jedan slučaj nasilja nad decom ne možemo samostalno rešavati,već je neophodna saradnja sa svim institucijama. Ovaj protokol je značajan, jer se na takav način definiše  saradnja svih bitnih aktera, način komuniciranja, odgovornost i zato je važno da imamo ovakav protokol, istakla je Mirjana Mitrović“, direktor Centra za socijalni rad u Boru.

Udruženje građana „Kokoro“ je u svojstvu člana mreže za decu MOC Srbije izabrano da koordinira izradom protokola o saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja.Program je završen i mi smo uspostavili dobru saradnju sa svim relevantnim akterima u zajednici“, dodala je Milojka Milivojević-UG „Kokoro“.

Da je rešavanje ovog problema i te kako značajno pokazuje i podatak da je za pet meseci u prošloj godini  Policijska uprava u Boru izrekla 382 hitne mere nasilja u porodici, od toga u Boru 187. Lokalni Međusektorski  protokol o saradnji na preveciji i zaštiti dece od nasilja su, osim predstavnika opštine Bor, potpisali  i predstavnici Centra za socijalni rad,policijske uprave,Osnovnog javnog tužilaštva, Osnovnog suda,Obrazovno vaspitnih ustanova, Obdaništa Bambi, Bolnice, Doma zdravlja i Radio televizije Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *