Potrebe za hraniteljstvom sve veće

BOR – Na smeštaju u 20 hraniteljskih porodica u Boru nalazi se 35-oro dece. Potrebe za hraniteljskim staranjem u gradu su znatno veće od mogućnosti, a prethodnih godinu dana je to posebno izraženo. Hraniteljske porodice se suočavaju sa različitim izazovima u odrastanju deteta, pre svega emocionalnim, a stručnu podršku im pružaju nadležne službe u Centru za socijalni radi i Centru za porodični smeštaj i usvajanje u Boru.

Mi u Centru za porodični smeštaj i usvajanje imamo pozitvna iskustva u radu sa hraniteljskim porodicama, ali je svakako sve izraženiji problem njihovog nedostatka, a sa druge strane sve je veća potreba za hraniteljskim staranjem“, istakla je Aleksandra Takač, savetnik za hraniteljstvo.

Jelena Bukić iz Zlota se hraniteljstvom bavi već dve godine. Brine o svom i o dvoje dece koja su bila bez roditeljskog staranja. Najveći strah joj je bio od vezivanja za decu koja nisu biološki njena, ali je, naglašava, veća nedoumica bila ko bi brinuo o njima da nisu zbrinuti u njenoj porodici.

Procenjuje se da u Srbiji više od 5.000 dece živi u hraniteljskim porodicama, a potrebe za hraniteljstvom su uvek veće od mogućnosti njihovog zbrinjavanja. Hraniteljske porodice su, svakako najadekvatnije da se deci bez rodteljskog staranja omogući sigurno i bezbedno okruženje i dostojanstven život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.