Potrebna veća onlajn vidljivost muzeja u Istočnoj Srbiji

0

ISTOČNA SRBIJA – Najposećeniji lokaliteti u Istočnoj Srbiji su Lepenski Vir sa oko 45.000 posetilaca godišnje, Narodni muzej u Zaječaru sa oko 46.000  i Muzej Krajine u Negotinu sa oko 35.000 posetilaca, pokazalo je istraživanje Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije.

Tokom pet godina, kako se dodaje, muzeje u gradovima i opštinama Borskog i Zaječarskog okruga posetilo je više od 808.000 ljudi, ili u proseku oko 150.000 godišnje. Broj posetilaca muzeja je porastao za 28 odsto do 2019. godine, pre izbijanja pandemije korona virusa, a udeo stranaca uvećan je 2,4 puta.

Većoj posećenosti muzeja, kako ocenjuju u RARIS-u, mogu da doprinesu internet prezentacije. Analiza vidljivosti turističke ponude muzeja istočne Srbije na internetu je pokazala da postove vezane za muzeje na Fejsbuk stranici Visit East Serbia je videlo oko 75.000 ljudi, a na Instagramu oko 14.000.

Ovo bi kako se dodaje trebalo da bude podstrek za zaposlene u muzejima da se više aktiviraju na digitalnim platformama i da budu prisutniji na različitim onlajn platformama kao i da ponuđeni sadržaji osim na srpskom, budu dostupni makar još i na engleskom jeziku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *