Povećan broj ilegalnih pokušaja prelaska granice

0
ZAJEČAR – Pogranična policija za suzbijanje ilegalnih migranata i trgovinu ljudima u Policijskoj upravi Zaječar u januaru beleži drastičan porast ilegalnih pokušaja prelaska na delu državne granice koji kontroliše. U prošloj godini na ovom delu otkrivena je 51 grupa iregularnih migranata koji su ušli u Srbiju, odnosno ukupno 425 lica poreklom iz zemalja Afrike i Azije.

„Od tih 425 osoba, 134 izrazilo je nameru da zatražili azil u Srbiji, i toliko je izdato potvrda. U 116 slučajeva doneto je rešenje o otkazu boravka, a započeto je 57 postupaka readnimisije i od tih 57 već je završeno 40 readnimisija tih lica u Bugarsku. U cilju sprečavanja ilegalnih prelazaka podneto je 11 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 36 državljana srbije i bugarske, za koje se sumnja da su učestvovali u krijumčarenju“
– kaže Saša Živić inspektor u odeljenju pogranične policije za strance, za suzbijanje ilegalnih migranata i trgovinu ljudima u policijskoj upravi Zaječar i dodaje da je u sklopu istrage o krijumčarenju oduzeto i 21 putničko motorno vozilo.
 
Načini na koje ilegalni migranti pokušavaju da uđu u Srbiju, kao i njihovi razlozi zbog čega to rade su mnogobrojni. U Srbiji inače postoji 5 centara za azil, i to u Sjenici, Tutinu, Banji Koviljači, Bogovođi i Krnjači. U protekle dve godine rešeno je veoma malo zahteva za azil, a policijski inspektori kažu da to retko ko i dočeka, jer pre dobijanja azila u Srbiji svi uglavnom odu u zemlje zapadne Evrope.